אנחנו שומעים בלי הפסקה על אבטחת מידע או סייבר. אם עד לפני 15 שנה העלום הזה היה נחשב לתחום יחסית נישתי: שרק המלש"בים שהיו מגוייסים ל-8200 היו מכירים או רק אנשים "גיקים של ממש", היום כל אחד ואחת כבר מכירים את עולם הסייבר; אולי בגלל הפעולות הייחודיות של צה"ל, סדרה בנטפליקס שמראה אנשי סייבר פורצים לבנק הגדול ביותר בספרד או סתם הודעת פישינג שקיבלנו בתור SMS תמים.

יצאנו למחקר קטנטן, במהלכו אספנו את 5 השאלות הפופולריות ביותר על תחום הסייבר, במיוחד לאנשים ללא ניסיון בתחום או היכרות איתו שחושבים על "איך להיכנס לתחום הסייבר". האם כדאי ללמוד את התחום? אילו תפקידים קיימים בו? ומהם הנזקים שהוא מצליח לגרום בעולם? את כל התשובות תפגשו במאמר הבא.

5 השאלות הפופולריות על: איך להיכנס לתחום הסייבר

שאלה #1 - האם כדאי ללמוד סייבר?

את התשובה קצת קשה לסכם ל"כן או לא". עקרונית, הביקוש עבור אנשי סייבר ואבטחת מידע רק הולך וגובר, למרות המשברים השונים, הקורונה והמלחמה - ואיך יודעים את זה? פשוט מאוד - לפי נתונים:

בשנים האחרונות חלה עלייה במתקפות סייבר על ארגונים. ב-2021, הממוצע העולמי עמד על כ-925 מתקפות סייבר בשבוע לכל ארגון, ובישראל כ-1,100. ב-2023, 54% מהארגונים בעולם חוו מתקפה שפגעה בגישה לנתונים, ובישראל נרשמה עלייה של 60% באירועי סייבר. הנתונים מצביעים על צורך מוגבר בהגנת סייבר.
*מקורות: pc.co.il, law.co.il, il. pcmag.com

מזכירים שמדובר כאן אך ורק על התקפות על ארגונים, כשלא הזכרנו את ההתקפות השונות על אנשים פרטיים דרך הודעות מייל כוזבות או הודעות SMS שרק נראות תמימות, אבל קליק אחד לא נכון וייתכן מאוד שהפרטים האישיים שלכם יהיו חשופים לצד השני. המלצה חמה: אל תקליקו על אף הודעה שנראית לכם חשודה, זה עלול להסתיים בצורה ממש לא נעימה.

שורה תחתונה - ככל שהתקיפות על ארגונים ואנשים פרטיים עולה, כך גם הצורך ביותר אנשי סייבר ואבטחת מידע, משלל סוגים ותפקידים שונים, שעליהם נפרט ממש בשאלה הבאה.

שאלה #2 - מה הם מקצועות הסייבר?

נכון לשנת 2025, קיימים למעלה מ-20 תפקידים שונים בעולמות הסייבר, ייתכן וזה התחום עם המגוון הרחב ביותר של תפקידים וטייטלים שונים, כשחלק מהתפקידים הם די חופפים וחלקם ממש שונים אחד מהשני. יחד עם זאת, קיימים מספר תפקידים שהם הפופולרים והמוכרים ביותר (שלמעשה הן משרות סייבר ללא ניסיון), ומתאימים לתחילת הדרך בעולמות הסייבר ואבטחת המידע:

  • אנליסט אבטחת מידע SOC – אחראי על ניטור, זיהוי ותגובה לאיומי סייבר בזמן אמת במרכז תפעול האבטחה (SOC).
  • מומחה הערכת סיכונים (Risk Assessment Specialist) – מנתח סיכונים פוטנציאליים בארגון, מזהה חולשות ומציע פתרונות לצמצום איומי סייבר.
  • חוקר אבטחה – עוסק במחקר ופיתוח של טכניקות חדשות לזיהוי ונטרול מתקפות סייבר, תוך ניתוח חולשות ופערי אבטחה.
  • מנתח נוזקות (Malware Analyst) – חוקר ומפענח קודים זדוניים (נוזקות), מזהה דרכי פעולה שלהן ומפתח כלים להתגוננות מפניהן.

כפי שאתם כבר קוראים ומבינים, כל תפקיד הוא עולם ומלואו, כשהמטרה היא אחת ויחידה: לחזק את הארגון בו הם עובדים מבחינת אבטחת מידע והתקפות סייבר, ולמעשה למנוע, עד כמה שאפשר, את ההתקפה הבאה.

אנליסט אבטחת מידע SOC מתוך הכתבה איך להיכנס לתחום הסייבר

שאלה #3 - מהם הנזקים הכלכליים של פריצות סייבר?

היינו סקרנים, ורצינו לבדוק מהם הנזקים הכלכלים של פריצות סייבר, נכון ל-2024, העלות הגלובלית הממוצעת של מתקפות סייבר עלתה ב-10% בהשוואה לשנה הקודמת, והגיעה ל-4.88 מיליון דולר לאירוע. כמעט מחצית מהמקרים כללו חשיפה של מידע אישי מזהה של לקוחות. מתקפות פנים-ארגוניות, כגון דיוג והנדסה חברתית, התבררו כיקרות ביותר, עם עלות ממוצעת של 4.99 מיליון דולר לכל אירוע. עם זאת, שימוש בבינה מלאכותית ואוטומציה באבטחת מידע עשוי להפחית את העלויות בכ-2.2 מיליון דולר.
*מקור - law.co.il

יישום אבטחה מבוססת בינה מלאכותית ואוטומציה יכול להפחית את עלויות האירוע בכ-2.2 מיליון דולר. ואנחנו כמובן לא כוללים כאן אירועים נוספים אחרים, כמו תיקוני תדמית, פיצוי הלקוחות ועוד. בשורה התחתונה, האירועים הללו מסיבים נזק רב לארגונים, מקטנים ועד גדולים.

שאלה #4 - איך ללמוד סייבר ולהתחיל לעסוק בתחום?

שאלת השאלות, ונניח שלא עשיתם תואר באקדמיה או שבדיוק יצאתם מיחידת מודיעין מדופלמת, האם ריאלית אפשרי להגיע לתחום ולהצליח בו? אמ;לק - כן. זה לחלוטין אפשרי. אז מה המסלול שעלול להבטיח לכם קריירה מוצלחת?

1. יש לכם 'קליק' עם התחום - אל תצללו לתחום, קורס או תואר אם אתם לא חושבים שיש לכם עניין בתחום או זיקה אליו. אנחנו רק יכולים להניח שאם הגעתם עד לכאן - יש לכם עניין רב בו, אבל בכל מקרה, זה הזמן שלכם לחקור, לקרוא ולבדוק את היכולות שלכם, לפני שאתם עוד קופצים למים.

2. מסלול לימודים - האם ניתן ללמוד את התחום לבד? בעקבות המורכבות שלו, זה די נדיר למצוא אנשים שלמדו אותו עצמאית לחלוטין, לכן נמליץ לבחור במסלול לימודים או קורס סייבר למתחילים המכיל גם הכשרה תיאוטרית וגם הכשרה פרקטית, המשלבים את כל המתודות להצלחה והכרה עם התחום - כל אלו, בשילוב מרצים מהתעשייה, הם הכלים להצלחה שלכם.

3. הסמכה ובחינות - לקראת סיום ההכשרה שלכם, אתם ככל הנראה תעמדו בבחינות שונות ומגוונות שיבחנו את כל התכנים שלמדתם, החלק הכיפי? תצטרכו לבצע ולפענח אתגרים בזמן אמת - מתוח מאוד, מאתגר מאוד, אבל גם כיף מאוד.

4. מציאת עבודה - האם אפשר להתחיל ישר אחרי הקורס לעבוד? כן! סיימתם את ההכשרה? מצוין. כאן מתחיל הצעד הנוסף שלכם במסע שלכם אל קריירה מוצלחת. מחלקת ההשמה מטעם המוסד הלימודי כבר אמורה ליצור איתכם קשר, הם יעזרו לכם בבניית קורות חיים, סימולציות של ראיונות עבודה והכי חשוב - העברת קורות החיים שלכם לחברות וארגונים המחפשים אנשים בדיוק כמוכם.

נקודה חשובה לציון - הקורס הוא אינו "קסם", גם לא חברת ההשמה או אף אחד מהמרצים או המורים השונים שתפגשו בדרך. ההתקדמות, היכולות שתפתחו והסקרנות - הן אלו התכונות שיפתחו את הקריירה שלכם לפני הכל. וגם במהלך הקריירה עצמה, חשוב תמיד לחקור, לקרוא ולהתעניין, מה שמוביל אותנו בדיוק לפסקה הבאה.

שאלה #5 - יש קשר בין AI לבין סייבר?

בקצרה - כן. כמו כל תחום, גם הבינה המלאכותית נכנסה אליו. האם היא נועדה להחליף אתכם בתפקיד שלכם? ממש לא. אלא בדיוק ההפך, היא באה לעזור ולדייק אתכם בתהליכים שנשמעים מעט מפרכים וקשוחים ולחסוך לכם המון עבודה מעצבנת וסיזיפית, למשל:

1. זיהוי התקפות – AI מזהה דפוסים חריגים ברשת ומתריע מפני פריצות.

2. אימות זהות – מערכות AI בודקות אם משתמש הוא אמיתי בעזרת זיהוי פנים או ניתוח התנהגות.

3. סינון תוכן זדוני – AI מסנן מיילים חשודים ומזהה ניסיונות פישינג (בחייכם, אמאזון לא הולכת סתם לתת לכם תווי קנייה בסכום של 500$ כשכתובת המייל שלהם היא: amazon.free@gmail.com)

4. תגובה אוטומטית – מערכות AI מסוגלות לחסום התקפות בזמן אמת לפני שהן גורמות נזק.
(לקריאת הכתבה המלאה על סייבר ו - AI לחצו כאן )

ולסיום…

אתם חושבים שיש בכם את הצד הסקרן שרוצה להתעמק בעולמות הסייבר ואבטחת המידע? אז גם אם אין לכם ניסיון בתחום - יש לכם את ההזדמנות לעשות זאת:
אצלנו, ב-HackerU, קיים קורס סייבר ואבטחת מידע Ethical Hacking | בשילוב AI, המכיל התמחות בהאקינג SOC-SIEM, תקיפה והגנה, כולל התנסות בחברת CYREBRO וטכנולוגיות AI, המסלול, בשיתוף שלנו יחד עם ThriveDX Labs חברת סייבר ואבטחת מידע המספקת שירותי אבטחה והגנה לחברות בארץ ובעולם, מכשיר אתכם להשתלב בחזית תעשיית ההייטק.

לעוד כתבות
צ׳אט בוואטסאפשיחהלפרטים והרשמה